- Katılım
- 19 Nisan 2020
- Mesajlar
- 297
- Beğeni puanı
- 336
- Cihaz
- Redmi Not 8
- Konuyu başlatan
- #1
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Custom ROM kullanmak, bize cihazlarımızla gelen Android işletim sisteminin ötesinde, özelleştirilmiş farklı altyapıları işletim sistemi olarak tercih etmek anlamına gelir. Custom ROM tabir edilen bu işletim sistemleri yine Android altyapısını temel olarak kullansalar da farklı avantajlar sağladıkları için tercih edilirler.
Custom ROM kullanmak ve bunu cihazlara uygulayabilmek belli bir birikim ve tecrübe gerektirir.
Bağlantıları görmek için kayıt olmalısınız
yazımızda bunun nasıl yapılacağını derinlemesine incelemiştik. Custom ROM kullanmanın bize sağlayacağı avantajları ise 4 başlık altında toplayabiliriz.Kişiselleştirme ve güvenlik özgürlüğü
Cep telefonlarımız artık hayatımızın bir parçası olmuşken, kişiliğimiz yansıtmalarını da istiyoruz. Yani, bizden bir şeyler taşısalar, rengimiz yansıtsalar fena mı olur? Elbette olmaz. Custom ROM’lar bize Google’ın Android işletim sisteminin klişe karakterinden kurtulabilme özgürlüğü sunuyor. Temalar kullanarak değiştirdiğimiz cihaz ara yüzümüzü daha farklı seçeneklerle zenginleştirebiliyor, temaların sınırlı dünyasına mahkum olmuyoruz. Custom ROM’lar Playstore’dan indirdiğimiz uygulamaların izinlerini kendi isteğimize göre düzenleme şansı verebiliyor. Özellikle
Bağlantıları görmek için kayıt olmalısınız
bu konuda kullanıcılarına mahremiyet sağlamasıyla ünlü.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Bloatware sıkıntısına son
Google Android işletim sistemi açık kaynaklı olduğu için OEM telefon üreticileri tarafından kurcalanan ve bu şirketlerin işletim sistemine gömdüğü farklı ve faydasız uygulamalar barındırabiliyor. Bazen bu uygulamaların sayısı o kadar fazla oluyor ki cihazın performansını da etkiliyorlar. Bloatware adı verilen bu uygulamaları çoğu zaman kaldırmak, ya da durdurmak mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden Custom ROM kullanmak kullanıcıların tercih ettiği bir durum. Çünkü fazladan hiçbir yazılım barındırmıyorlar. Siz istediklerinizi kendi kafanıza göre yükleyebiliyorsunuz.
Cihazların ömrü uzuyor
Bilgisayar aldığınızda eskiyen bileşenleri değiştirme şansınız var. Ancak akıllı telefonlar için böyle bir şansımınız yok. Neredeyse her akılı cihaz en fazla 2 ya da üç sene kullanılabiliyor. Bu durum zaten güncellemeleri geç gelen Android cihaz kullanıcılarının aynı işletim sistemine mahkum olmalarına sebep oluyor. Custom ROM’lar kullanıcının istediği zaman güncellenebiliyorlar. Böylece aynı işletim sistemine zorunlu kalma olasılığı ortadan kalkıyor. Bir telefonu yıllarca kullanabiliyorsunuz. Öte yandan Android’in güvenlik açıkları artık "efsaneleşmiş" durumda. Custom ROM’lar da bu sıkıntı yaşanmıyor. Android alt yapısını hedefleyen tehditler Custom ROM’ları etkilemiyor. Unutmayın ki, Android telefon üreticileri telefonlara yeni Android sürümü göndermemesinin sebebi cihazın bu güncellemeyi kaldıramaması değil, bu güncellemeyi yeni bir cihazla pazarlamayı seçiyor olmaları. Custom ROM’ların böyle bir sıkıntısı yok, en son sürümlerine her zaman ulaşabiliyorsunuz.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Açık kaynak kodlu uygulamalar
Custom ROM ile beraber açık kaynak kodlu uygulamalar kullanarak daha hızlı ve daha işlevsel bir akıllı telefona sahip olabiliyorsunuz. AOSP adı verilen Android Open Source Project çalışmaları ile pek çok açık kaynak kodlu ofis, tarayıcı, mesajlaşma ya da işe yarar benzeri uygulamalar ulaşmanız mümkün.
Bağlantıları görmek için kayıt olmalısınız
web sitesi bu tip uygulamalar için değerli bir kaynak oluşturuyor.