- Katılım
- 26 Nisan 2020
- Mesajlar
- 29
- Beğeni puanı
- 7
- Cihaz
- Redmi note 8
- Konuyu başlatan
- #1
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Merhaba
Forumda gördüğüm kadarıyla telefon tercih edecek olan arkadaşlarımızın alacakları cihazda kamera kalitesine önem verdikleri, fakat teknik olarak bir bilgi arayışı içinde olduklarını gördüm.
Biraz detaya girerek konuyu temelden anlatmaya çalışacağım. Umarım faydası olur.
Fotoğrafçılığın geçmişi aslında çok eskilere dayanır, fakat bizi ilgilendiren kısım dijitalleştiği dönemden sonrası.
Dijital fotoğrafçılık bir dönemi geride bırakarak fotoğrafçılık da çağ atlanmasına sebep olan bir teknolojidir.
Temelde film rulolarının yerini yarı iletken malzemelerden oluşan sensorlerin alması ile hayatımıza girmiştir.
Tabiki bu sensörlerin günümüzdeki halini alması bir anda olmamıştır.
İki tip sensör vardır, bunlar “CCD” ve “CMOS” sensörlerdir.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Yapısal olarak kullanıldıkları yerlere göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur.
• CCD (charged-coupled device): Şu anda üst düzey kameralarda en yaygın olarak kullanılan sensör çeşitlerinden biridir. Her markanın en azından bir tane CCD sensör kullanan modeli vardır.
-Avantajları: Işığa çok fazla duyarlı olması, buda düşük ışıklarda çok daha iyi görüntü anlamına gelir. Çekilen Fotoğraf veya Videoların da kalite olarak kesinlikle en iyisi olmalarıdır.
-Dezavantajları: Enerji harcaması fazla olduğu için, cep telefonu gibi kısıtlı enerji kaynağı olan ürünlerde kullanılamazlar. CMOS‘a göre de oldukça pahalı dırlar.
• CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor): Çok hızlı yayılmakta olan sensör çeşididir. Geliştirilmiş olan CMOS sensörlerden bazıları CCDsensörlerin resim kalitesini oldukça yakalamıştır.
-Avantajları: Üretim maliyetlerinin daha ucuz olması ve daha az enerji tüketim özelliği. CCD sensörlerden boyut ve hacim olarak daha küçük olması nedeniyle ufak kameralara daha kolay entegre edilebilmesi.
-Dezavantajları: Genelde daha düşük olan fotoğraf kalitesi, düzgün çalışabilmesi için de CMOS sensörlerin iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duyması, CCD sensörlere göre gürültü (Noise) oranlarının daha fazla olması.
Artık bu durumdan anlayacağınız üzere cep telefonlarında az yer kaplaması, maliyet düşüklüğü ve az enerji tüketimi sebebinden dolayı CMOS sensörler kullanılmaktadır.
Sensörlerin görüntü kalitesinin belirlenmesi ise üzerindeki piksel yoğunluğu ile ölçülür. Genelde kulak aşinalı olduğumuz terim “Megapiksel” dir.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Megapiksel, bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan taneciklerin sayısı, çözünürlük (resolution) birimidir.. Fotoğraftaki her bir görüntü noktacığı piksel olarak adlandırılır, çözünürlüğü ifade etmek içinse pixel ya da megapixel gibi terimler kullanılır.. bir Megapiksel ise bir milyon piksele karşılık gelir.
Örneklemek gerekirse; eğer 5 megapixel‘lik bir çözünürlükten bahsediyorsak, bu değer, 2560 pixel eninde ve 1920 pixel yüksekliğindeki resmi ifade eder, yani bu iki pixel değerini birbiriyle çarparsanız 4,915,200 pixel ve bu da yaklaşık 5megapixel demektir.
Eğer bunu fotoğraf kağıdına basacak olursak; 10×15 cm’lik bir fotoğraf baskısında 5 megapiksel‘lik bir imajın her bir pixel‘i bu boyutta sadece 0.01mm’ye karşılık gelirken, 20×25 cm’lik bir fotoğraf baskısında 0.05mm olacaktır.
Bu durumda bir A4 baskı yapabilmemiz için ihtiyacımız olan çözünürlüğün 10 Megapiksel olduğunu anlamış olmalıyız. 4 K TV lerde aldığımız en yüksek çözünürlük ise 8 Mega pikseldir.
Kompakt kameralarda megapixel yarışı Canon, Nikon, Panasonic ve Sony gibi markalar arasında sürerken, üreticilerin yaptıkları gizli konuşmalarda pixel'in pazarlamada önemli bir rolü olduğunu itiraf ettiler bile. Marketlerdeki kameralarda en önemli satın alım nedeni fiyat ve pixel sayısı olduğu sürece, hiçbir üreticide bu megapixel yarışını durduracağa benzemiyor.
PEKİ NEDEN FARKLI TELEFONLAR DA FOTORAF KALİTESİ DEĞİŞİR.
Fotoğrafın kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri sensör olmasına rağmen, kullanılan merceklerin ve sensörden gelen dijital veriyi işleyen yazılımın da çok büyük rolü vardır.
Bununla beraber sensör kitinin Diyafram değeri ( F değeri ), Enstantene ( perde hızı ), iso duyarlılığı ve pozlama süresi kaliteli bir fotoğraf çekmekte en önemli etkenler arasındadır.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Optik lensler fotoğrafını çektiğiniz bir objenin doğru bir biçimde sensörün üzerine yansıtılmasını sağlar. Optik lensler ne kadar kaliteli ise sensör üzerine düşürülen görüntü o kadar iyi olur.
Sensörde ki en önemli faktör ışık olduğunu düşünürsek kaliteli bir optik lensin ışık konusunda ne kadar önemli bir rol oynadığını tahmin edebilirsiniz.
Ayrıca optik lenslerin birbirleri asasındaki ve sensör ile olan odak uzaklığı değiştirilerek farklı mesafedeki nesnelerin netliği ayarlanır. Buna “Focus” adı verilir. Cep telefonlarında bu özellik otomatik yapılır. Bazı cep telefonlarında ilave bir lazer kit ile netleme hızı bir üst seviyeye çıkartılır.
Diyafram nedir? Sorusuna verilebilecek en kolay yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sisteme denir. Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelirken İngilizce “açıklık” anlamına gelir.
Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder ve iki temel fonksiyonu vardır. Değer ise F ile gösterilir. Çeşitli açıklık durumlarını simgeleyen sayılar. f / değeriyle gösterilip, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64… şeklinde derecelendirilir, F sayısı büyüdükçe diyafram kısılır ve merceğe düşen ışık miktarı azalır.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Diyafram değeri değiştirildiğinde, fotoğraf üzerinde nasıl bir değişim olduğunu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Enstantane nedir ? obtüratör hızı ya da perde hızı olarak da adlandırılır.Temel olarak deklanşöre bastığımızda, obtüratör (perde) açılıp kapanarak sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirler. Buna aynı zamanda pozlama süresi de denilmektedir.
Bir rüzgar gülünün üç farklı perde hızında çekilmiş halini görebiliyorsunuz. İlk fotoğraf 1/500 sn, ikinci fotoğraf 1/30 sn ve üçüncü fotoğraf 1/4 sn pozlanmıştır.
İSO Nedir ? Makinenizdeki ISO değeri, sensorun ışığa olan duyarlılığıdır. Bol ışıklı ortamlar da ISO en düşük değerlerde yani 100 ISO’ya ayarlanabilir. Yeterli ışık olmadığı durumlarda ise ISO’yu yükseltmeniz gerekebilir. Fakat ISO hakkında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta: ISO yükseldikçe, fotoğraftaki ”Noise” yani ”gürültü” veya gren’de artacaktır. Bu da maalesef fotoğrafın kalitesini ve netliğini düşürür.
Örnek fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz.
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Resimleri görmek için kayıt olmalısınız
Biz telefonlarımızda genelde otomatik mod kullandığımız için bu tarz ayarları yapmak zorunda değiliz. Bu ayarları telefonumuz gerçekleştirmektedir fakat yazılım parametreleri her firma için ayrı olduğundan dolayı markalar arası fotoğraf kalitesi değişiklik gösterir.
Örnek vermek gerekirse, Mi cihazının genel olarak ana kamera sensörü Sony IMX388 dir. Xiaomi nin kendi yazılımında gelen programı kullandığımızda aldığımız görüntü kalitesi ile, Google Kamera uygulamasını kullandığımızda aldığımız görüntü kalitesi farklı olacaktır.
Sonuç olarak, alacağınız telefonun fotoğraf çekme kalitesini teknik dokümanlarda verilen Megapiksel değerleri ile ölçmemeliyiz.
Umarım bu yazı faydalı olmuştur.